Economisch klimaat

Er is een onmiskenbaar verband tussen klimaat en economie, of liever: de opkomst en ondergang van beschavingen en het klimaat. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stabiliteit van het weer over een langere periode. Je hoeft ook geen genie te zijn om te bedenken waar dat door komt. Voor alles heb je als mens een stabiele voedselvoorziening nodig wil je steden kunnen bouwen en andere activiteiten ontplooien. Stabiele voedselvoorziening is afhankelijk van stabiel weer. Het liefst warm en vochtig, maar ook niet te warm en te nat. De grond moet een maximale opbrengst leveren van proteïnen, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Daar doen wij mensen het goed op.

Een belangrijke factor waarom het Romeins Rijk langzaam verviel vanaf de 4e eeuw na Christus was het langzaam kouder worden van het klimaat waardoor belangrijke oogsten in het noordelijk deel van het rijk steeds meer onder druk kwamen. Dat had onmiddellijke gevolgen voor de handel en de belastinginkomsten en dus voor hele economie.Pas toen het klimaat weer opwarmde in de 9e en 10e eeuw trok de Noord-Europese economie weer aan. Natuurlijk zijn er nog meer factoren waardoor beschavingen opkomen en ondergaan, maar klimaat is één van de belangrijkste en een constante in alle voorbeelden.

In onderstaande video vertelt bioloog en geograaf Jared Diamond (Lees ook: “Why is sex fun?“) aan de hand van een simpel voorbeeld wat die factoren allemaal zijn.

Vodpod videos no longer available.

De relatie tussen klimaat en beschaving en dus ook economie is overduidelijk, maar Paul Krugman (Nobelprijs-winnaar, en dus geen domme jongen, zou je zeggen), maakt het wel heel bont door in zijn column in de New York Times de zogenaamde Global Warming rechtstreeks verantwoordelijk te houden voor de verhoogde voedselprijzen. Terwijl we weten dat historisch gezien een warmer klimaat altijd hogere opbrengsten en dus lagere voedselprijzen betekenen. Maar goed, Krugman is een gerespecteerd econoom met een CV waar je U tegen zegt, dus hij zal het wel weten. Toch?

Het blijkt zelfs nog erger te zijn dan Krugman dacht. Global Warming is zelfs rechtstreeks verantwoordelijk voor inflatie! Ja, dat had u niet gedacht hè? Niks Fractional Reserve Banking, niks Quantative Easing, niks bonussen, niks bail-outs, de echte oorzaak van alle economische ellende is gewoon Global Warming. En dat is dus uw schuld en niet die van de banken en regeringen.
(via: Zero Hedge)

1 reactie

Opgeslagen onder Economie, Wetenschap

Een Reactie op “Economisch klimaat

  1. blutch1

    Nog nooit zo’n idioot gezien als Krugman. Hij zit volkomen vast in zijn visie terwijl die aantoonbaar onjuist is.
    Voorbeeld:
    http://mises.org/daily/4993/My-Reply-to-Krugman-on-Austrian-BusinessCycle-Theory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s